Необходима ли е специална козметика на косата?

 

Косата се нуждае от грижи, особено предвид агресивното въздействие, на което я подлагаме постоянно. Боядисваме, къдрим, изправяме, сушим при прекалено висока температура и оформяме и фиксираме с вредни козметични стилизанти. Всичко това се отразява на състоянието на косите ни, отнемайки от техния блясък, плътност и здравина. Нуждата от качествена козметика за коса е безспорна, като тук ще разгледаме трите най-важни продукта, които се използват най-често.

 

Шампоани

  1.  

Шампоанът е един от най-важните козметични продукти, използвани днес. Измиването на косата с обикновен сапун отдавна е отживелица, която води до сериозно и трайно увреждане на косата. Шампоанът е специално разработен според нуждите на човешкия косъм, като целта му е не просто да почисти скалпа и косъма, а да придаде сила, жизненост и блясък на косата.

 

Обикновените сапуни съдържат прекалено силни пенливи химикали, които унищожават водно-липидната обвивка на косъма и кожата на главата. Това води до прекомерно изсушаване на косата и скалпа, като много често е и причина за поява на възпаления, зачервявания, сърбежи и пърхот. Шампоанът е с ниска киселинност, като неговото pH е максимално близко до това на човешкия косъм. Той измива деликатно, но много качествено, особено когато е съобразен с типа на косата и е изработен на базата на чисти натурални екстракти.

 

Балсами

  1.  

Балсамите за коса са нещо, което много хора смятат, че не им е необходимо, но състоянието на косата им показва обратното. Балсамът има за цел главно да осигури влага на косъма, като подпомогне заглаждането на неговата обвивка. Съставките на един балсам са подбрани така, че косъмът да получи мощно хидратиране и в същото време да може да съхрани влагата за по-продължително време.

 

Балсамите са често използвана козметика за коса, като те са подходящи както за суха, така и мазна коса. Разликата при различните видове е в начина им на действие, който зависи от вложените съставки. Така например, един балсам за суха коса може да съдържа по-високо количество наситени мазнини, от които косата и скалпа се нуждаят, докато продуктите за мазна коса разчитат на хидратиращите свойства на други суровини – растения, дървесни кори и някои плодове.

 

Балсам се използва след измиване с шампоан, като се нанася само върху косата и никога в корените. Добре е косата да бъде предварително леко подсушена, за да се избегне разреждането на продукта с намиращата се върху косата вода. Не се препоръчва разпределяне на балсама с гребен, тъй е като неговата текстура позволява лесно равномерно нанасяне по цялата дължина на косъма. Балсамът прави косата лъскава, мека и лесна за разресване, с което предотвратява цъфтежа и накъсването на краищата.

  1.  

Маски за коса

  1.  

Маската е вид козметика за коса, която е колкото сходна, толкова и различна от балсама. Докато балсамът има предимно хидратиращи свойства, то маската има мощен подхранващ косата ефект. Особено сухата и увредена коса има нужда от подхранване с този вид козметика, тъй като маската притежава много по-голяма възможност да възстанови косъма след драстично третиране и увреждане. Маската изисква малко по-продължителен престой върху косата, като начинът на нанасяне е същият, както при балсама.

 

Всеки вид козметика за коса трябва да бъде максимално съобразен с индивидуалните нужди на различните типове коси, така че да се осигурят желаните ползи – възстановяване, подхранване, омекотяване, заглаждане и лесно разресване. Красивата коса е дар от природата, но с качествената козметика, нейната красота може да се съхрани много по-лесно и дълго.