Ако погледнем старите къщи - паметници на културата, ще видим, че всяка от тях има свое име, с което е известна. Всички тези къщи са уникати, те имат свой живот, своя индивидуална атмосфера, с която се отличават. Не могат да бъдат сбъркани, защото са неповторими. В това се състои истинското майсторство на строители и дизайнери - да създадат къща, която заслужава да живее със свое собствено име.

При дизайна на къщата си всеки собственик или дизайнер може да направи от нея уникат, ако подходи с необходимото внимание и усет.

Първото изискване е да се избере стилът на обзавеждане. Той трябва да отговаря на архитектурата на сградата. На ултра модерна архитектура ще подхожда минималистично и ултра модерно обзавеждане. На къща, построена в стар стил, ще подхожда ретро дизайн. Необходимо е всички етажи и помещения в дома да са в един стил или стилово да си подхождат, за да не настъпи хаос при смесване на неподходящи стилове.

Обикновено на първия етаж се намира дневната група помещения - дневна, трапезария, кухня. Добра идея е те да бъдат с френски прозорци, за да са огрени от светлина и къщата да кореспондира добре с градината, да се даде възможност градината да влезе в дома. Обзавеждането може да бъде модерно или да носи ретро уют, но в един стил. Обикновено в къщата има място за камина и е добре тя да се превърне в пространство, около което не само се събират домакините и гостите, но и около което се фокусира интериорът.

Ако къщата не е едноетажна, то горните етажи са за нощната група помещения. Те могат да се обзаведат както в стила на дневната група, така и в по-различен стил. Тогава двете нива в къщата ще се възприемат като отделни пространства. Все пак стилово трябва да си подхождат.

Стълбищата, които свързват етажите, трябва да бъдат или в стила на цялата къща, или решени съвсем неутрално. подходящи са дървените, които отиват на всяко интериорно решение.

Връзката на дома с градината трябва да е осъществена по всякакви начини - разположение на сградата, избор и разположение на градинско обзавеждане и залесяване. Ако в градината има допълнителни постройки, като навес с пещ или барбекю, те трябва да са свързани и архитектурно със сградата и да се вписват естествено в градината. Необходима е цялостна визия за къщата, която да представи пространството като една цялост, добре обмислено и решено, за да създава усещане за единство.