Има поне 5 предимства при редовната смяна на въздушния филтър – по-добър пробег, намалени емисии, подобрено ускорение, по-голям живот на двигателя и обща подобрена управляемост. За всеки литър изгорено гориво, двигателя използва до 15000 литра кислород, които се комбинират в горивната система на двигателя.

За да разберете най-добре, защо е толкова жизненоважно въздушния филтър да бъде чист, сме ви подготвили един кратък списък с 5 предимства, които гарантират правилното функциониране на вашия автомобил.

 

Много висока горивна ефективност

Може би най-основната причина, поради която се налага да сменяте вашия въздушен филтър е прекомерно високия разход на гориво.

Според редица проучвания редовната му смяна ще увеличи пробега като километри и ще намали разхода на гориво при по-старите автомобили, които са с карбуратор. Според редица проучвания мръсния филтър е причина за намаления пробег в километри и високия разход на гориво при по-старите автомобили с карбуратор. Редовната смяна на въздушния филтър би могъл да увеличи с 6 до 11% ускорението на новите автомобили, чийто двигатели са с впръскване на гориво. Безспорен е факта, че чистия филтър подобрява значително процентното количество въздух в двигателя и увеличава мощността му и намалява разхода на гориво.

 

Намалени емисии

Мръсния въздушен филтър е причина за намаленото количество кислород в двигателя, което буквално го задушава, а резултата е негативно влияние върху системите за контрол на емисиите на автомобила. От там идват и проблемите с неправилното смесване на горивото с въздуха и контакта със запалителните свещи, което би могло да причини сериозни проблеми при управлението на автомобила. Замърсените свещи също са сериозен проблем, който често е причина за проблем със запалването или неправилната работа на двигателя на празен ход. Всичко това дава негативно отражение при разхода на гориво, което значително се повишава. Именно поради тази причина специалистите препоръчват редовно да се проверява въздушния филтър, тъй като повишения въздушен поток подобрява работата на двигателя, намалява вредните емисии и разхода на гориво.

 

Удължава живота на двигателя

Въздушният филтър е една изключително важна авточаст, която определено трябва проверявате редовно, защото от подмяната й зависи и дълголетието на двигателя. Задачата на филтъра е да спира вредните замърсявания и остатъци, които биха навредили на цилиндрите и буталата на двигателя. Причината за сериозни повреди и ремонти може да се окаже и малка прашинка, попаднала в двигателя. За това отнесете се сериозно!

 

Евтина и бърза смяна

Подмяната на този така важен въздушен филтър няма да ви коства нито много пари, нито много усилия и дори вие самите можете да го смените. Важно е само да се сдобиете с подходящия за вашия автомобил филтър. Къде да го намерите? При новите автомобили той се намира близо до горната предна или задна страна на двигателя. Въздушният филтър е с правоъгълна форма и е затворен в черна пластмасова кутия, която обикновено има скоби или винтове, които я държат затворена. При по-старите автомобили, филтъра е кръгъл и е разположен в кръгъл метален корпус над карбуратора, който е закрепен с крилчата гайка.

 

Лесен за проследяване

Изградете си навик, че на всеки 15 – 20 хиляди километра вие ще трябва да сменяте въздушния филтър с нов, а ако шофирате в прашни условия и по-честата смяна е препоръчителна. Това е субективно за всеки модел автомобил, за това е да проучите как стоя нещата за вашия. Има вероятност при проверка филтъра да ви се стори чист, но не се заблуждавайте той трябва задължително да се заменя според препоръчителните интервали.

 

С новия въздушен филтър автомобила ви ще се чувства значително по-добре и вие ще усетите това по намаления разход на гориво и вредни емисии, по увеличения пробег в километри, по-добрата работа на двигателя и увеличения поток кислород към него. За това не губете време, а изберете подходящия въздушен филтър за вашия автомобил от специализиран магазин за авточасти като Autoo – https://autoo.bg/cat-филтър/въздушен-филтър. По този начин вие ще защитите двигателя и неговите части от износване и повреда, което в даден момент ще доведе до сериозно проблеми с управлението и до потенциални скъпи ремонти на двигателя.