8 неща, от което не трябва да те е срамЗабелязала ли си колко често сама си усложняваш живота, късаш си нервите, разваляш си настроението и се притесняваш за глупости? Примерно, когато се мъчиш да скриеш това-онова за себе си, понеже си въобразяваш, че е бог знае колко неудобно и ще ти срине репутацията. От какво всъщност се срамуваш? Наистина ли всичките ти "тайни" са толкова страшни, че заслужават да ги държиш под ключ с гриф "строго секретно" и да се червиш до ушите, ако някой ги научи? Да няма да свършва светът, я, ако се разчуе, че не си перфектната домакиня, не владееш добре изкуството "въртене на метлата и парцала" и си подчертано разхвърляна личност?! В крайна сметка всеки си има своите недостатъци, какво толкова! А и дали са точно недостатъци, до голяма степен е въпрос на гледна точка. Ето няколко неща, които няма защо да пазиш в дълбока тайна.

 

1. Гаджети ти не е Бекъм

Жените открай време се опитваме да издялкаме половинките си по наш вкус. Хайде, не си криви душата, сигурна съм, че и ти го правиш постояно. Още повече, че в реалния ти живот невинаги си падаш по снажни левенти с изрусени кичури, маркови обувки и вратовръзка, точно с два тона по-тъмна от ризата. Много по-вероятно е да хлътнеш до ушите по някой напълно земен екземпляр, който не е и чувал за последните модни тенденции. И да решиш, че с малко повече усилия очевадният му далтонизъм може да бъде овладян, така че въпросният тип да добие по-човешки (и изтънчен вид). Да, да, знам, че иначе си го обичаш. И уж не държиш на разни повърхностни дреболии - важна е вътрешната красота. Но понякога ти е адски неловко да представиш твоя човек пред света. Особено ако се виждате отскоро и ви предстои някой по-лъскав купон. А-у-у, ужас ! Какво ще си кажат другите, като видят старомодната му прическа и старите маратонки? Пълна излагация!

АНТИ-СРАМ решения:

Спомни си какво те е привлякло у него

Така, сега дишай дълбоко и помисли логично. Застани отстрани и вместо да гледаш втренчено в хавайската риза (или какъвто е там проблемът) на гаджето си, представи си го такъв, какъвто беше, когато се запознахте. Спомни си какво те привлече към него. Какво накара сърчицето ти да затупка учестено?

Не забравяй добрите му качества

Ако си повтаряш, че твоя човек на всяка цена трябва да изглежда еди си как, недостатъчно изтънченият му вкус постоянно ще ти се натрапва пред очите и ще придаваш излишно голямо значение на тази дреболия. Струва ли си наистина да правиш от мухата слон? От толкова вторачвне никак не е невъзможно накрая да зачеркнеш с лека ръка всички блага, които любовта ти поднася. Следващия път, когато се подразниш от развълнуваната му прическа, припомни си, че същият този човек те глези като принцеса и е ужасно забавен. Печелиш и още бонус точки: ако имаш до себе си неособено суетен мъж (което се среща все по-рядко), няма да се налага да се бутате пред огледалото и балсамът ти за коса без отмиване няма да свършва за две седмици, понеже той също го ползва тайничко.

 

2. Работата ти не е престижна

Противно на общоприетото схващане животът е пълен с интересни и вълнуващи възможности за работа, които не са непременно свързани с офис, бюро и лъскава служебна кола. Лошото е, че на света съществуват срещи на випуска след десет години и един куп роднински сбирки. Наближи ли подобна сгледа, ти идва да потънеш в земя, само и само да не се налага да се червиш от срам, докато обясняваш на какво си се посветила. Да, наистина, обичаш животните и ти доставя удоволствие да ги лекуваш. Но те гризе едно такова кофти усещане, все едно обявяваш на всеослушание, че не си успяла в този живот (поне според общоприетите критерии), понеже професията ти не е бляскява и престижна.

АНТИ-СРАМ решенея:

Същественото е невидимо за очите

Ако още не си чела "Малкият принц", откъдето е по-горния цитат, време е да поправиш тази грешка. А сега, конкретно по темата. Да, разбира се, че трябва да се яде, да се плаща квартира, да си облечена в нещо готино и прочие. Но напук на всички битовизми работата не се изчерпва само със заплатата или престижа. Може да звучи клиширано, но е самата истина - тя включва удовлетворение и лично развитие. Иначе просто зацикляш и започва да ти тежи като воденичен камък на врата.

Поздрави се за смелостта

Замисляла ли си се колко по-рисковано е да зарежеш питомното, за да гониш дивото? Не всеки би се престрашил да остави сигурната алтернатива, за да се впусне в нещо, от което не знае какво ще излезе. С други думи, иска се кураж, за да се захванеш с това, което ти доставя удоволствие, но не се вписва в общоприетите стандарти за успешност.

 

3. Тънката ти банкова сметка

На света има различни браншове и не във всички се изкарват четирицифрени месечни доходи. Но както вече стана дума, парите са си пари и нищо чудно да се чувстваш неудобно заради малката си заплата. Защото щеш - не щеш, се сравняваш с приятелите, познатите или колегите ти, които са на по-висока длъжност и заработват повече. Няма как да не ти е кофти, че някои хора ходят на почивка в Испания, а ти не можеш да си позволиш и три дни в лъскав хотел на родното черноморие. В резултат на тези мрачни съпоставки е много вероятно да си набиеш в главата убеждението, че щом приятелите ти имат по-високи доходи, значи са с доста на брой гърди пред теб, а твоя милост е безнадежден неудачник и точка по въпроса.

АНТИ-СРАМ решения:

Повече пари не е равно на повече удовлетворение

Спор няма, живеем в материален свят, където посрещат по марката на автомобила и обувките ти. Като прибавим към картинката тегавата икономическа ситуация в милата ни държава, положението се усложнява още повече. Проблемът обаче не е чисто нашенски. Според световните проучвания по-голямата част от хората, без значение от страната и от заплатата им, си мислят, че ако изкарваш повече пари, ще си живееш безметежно и щастливо като в приказка. Но както знаем, богатите също плачат. Психолозите са единодушни, че солидното количество купюри няма да те направи автоматично по-доволна от живота. Това е, все едно да си уголемиш бюста и да смяташ, че новата чашка на сутиена ще реши всичките проблеми.

Наслаждавай се на това, което имаш

Най-общо погледнато, човек обикновено има някакъв избор - дали да печели повече, като се лишава от свободно време (е, в най-лошия случай и от някои ценности) и се сдобие с повече бели коси в ранна възраст, или да достигне с по-спокойно темпо до дълбока старост, но с по-скромни средства. Ако си избрала второто, наслаждавай се на живота, така ще имаш по-малко време да те е срам от ниската ти заплата или още по-лошото - да се самосъжаляваш.

Нещата може да се променят. Заплащането не е нещо фиксирано, което няма накъде да мърда оттук до последната страница на трудовата ти книжка.
 

4. Разхвърляна си

Става ли ти неудобно, като видиш на какво прилича бюрото ти? Особено на фона на съседното - винаги прилежно подредено и спретнато. Или пък домът ти изглежда като след бомбандировка?

АНТИ-СРАМ решения:

Липсата на ред не е чак толкова вредна

В дебелите книги по психология пише, че разхвърляните хора често пъти без сами да си дават сметка, всъщност имат чувство за ред напук на целия хаус, който видимо цари около тях. В резултат на един куп експерименти е доказано, че индивидите с неподредени бюра са изобретателни личности и всепризнати стратези. От научна гледна точка в безпорядъка има сериозни дози ред - учените са установили, че купчините вещи на едно разпиляно бюро всъщност са систематизирани по изненадващо сложен начин.

Хаосът си има плюсове

Често пъти разпилените хора реализират целите си с ограничено количество ресурси и с доста по-малко излишни движения. Освен това не губят ценно време в разчистване и организиране, вместо в истинска работа, защото не страдат от мания за ред.