С настъпването на по-студените месеци е време да изясним темата относно грижата, която трябва да полагаме за акумулатора на колата ни. Есента е идеалното време, в което да проверите батерията си и да извършите правилната поддръжка, с която да гарантирате, че всичко през зимата ще мине безпроблемно. Тъй като работата на акумулатора се основава на химическа реакция, температурата в случая играе ключова роля. Студеното време забавя химическата реакция, което оказва влияние върху способността на батерията да осигурява захранване за стартиране на автомобила. Съставихме списък с полезни съвети, които ще поддържат акумулатора Ви в изправност през целия сезон.

Поддръжка.

Точно както нас, автомобилните акумулатори се нуждаят от подходяща поддръжка, за да работят ефективно. Започнете с почистването на корозията от горната част на батерията и след това около кабелите. Също така не забравяйте да затегнете кабелите, за да укрепите заряда. Проверете и нивата на течностите и проверете дали няма теч.

Изпробвайте батерията си.

Бъдете активни и тествайте заряда на батерията, за да видите дали акумулатора има нужда от зареждане, преди да започнат да падат температурите. Можете да го тествате с помощта на мултицет. Заряд от 12,45 волта, или по-висок, е напълно достатъчен, ако обаче е по-нисък, трябва да заредите акумулатора си.

Паркиране.

През зимата паркирайте в изолиран гараж. Ако трябва да паркирате навън, не забравяйте да го направите така, че предния капак на вашия автомобил да е покрит с нещо, което да го предпазва от ветровете и студа. Ако градусите падат под нулата, може би ще е добра идея да заредите батерията си през нощта, защото шанса колата ви да не запали на сутринта, когато тръгвате на работа, не е никак малък.

Имате ли нужда от нов акумулатор?

Препоръчваме ви да подменяте батерията на автомобила си на всеки 3-5 години, в зависимост от поведението и при шофиране. Някои от признаците, които индикират, че може би трябва да се наложи да смените акумулатора  на автомобила си преди настъпването на зимата са: батерията не се зарежда, бавен старт на двигателя,  теч, или ниско ниво на течностите в батерията, светване на контролната лампа на двигателя.

Ако забележите тези признаци значи е време да закупите нов акумулатор от https://veber.bg/, където ще откриете качествени продукти на отлични цени.