Стаите със загадки, още наричани ескейп румс, представляват доста вълнуваща алтернатива дори и на най-изпипаните и добре замислени компютърни игри. Целта е участниците да решат възложената им загадка защото само така ще могат да излязат от стаята.

 

Самите стаи са създадени така, че да предложат на участниците едно възможно най-истинско и реалистично участие. Мнозина споделят, че имат впечатлението на някакъв вид компютърна игра, но всички единодушно отбелязват едно и също, а именно, че играта ги кара да се чувстват сякаш са истинска и неделима част от нея и присъстват в друго време и на друго място.

 

Интересното е това, че дори и хора, които всъщност ненавиждат компютърните игри, могат да се запленят по загадките на тези ескейп румс. Причината е интелектуалният елемент, който много хитро и ефикасно е вплетен в самата загадка, карайки ви да мислите бързо, логично и фокусирано.

 

С колко време разполагате за да решите една загадка?

 

Една игра или по-точно казано загадка, трябва да намери своето решение в рамките на един час. Обикновено това е времето, за което трябва да освободите вашия ескейп рум за следващите посетители, независимо в коя стая в София сте отишли. Разбира се, ако успеете да разгадаете всичко по-бързо, то ще можете да излезете от вашия ескейп рум много по-бързо. Ако пък излезете без да сте разрешили загадката, винаги можете да се опитате да го направите повторно като си запазите час за друга игра.

 

Можете ли да се върнете в стаята на загадките повторно?

 

На практика, ако решите да се върнете повторно на същото място, то никой няма да се опита да ви спре, но все пак защо ще го правите след като вече сте решили загадката? В този случай това просто няма смисъл. По-скоро би било добре да се опитате да запазите час за друга стая с различна загадка, за да раздвижите ума колкото се може повече.

 

Колко сложни са загадките?

 

Загадките в един ескейп рум са достатъчно сложни за да ви затруднят до степен, че да не можете да се справите винаги, но в същото време и достатъчно лесни за разгадаване, че да се справите с малко повече старание, усилия и концентрация.

 

Защо хората се впечатляват от декорите?

 

Декорите впечатляват почти всеки, който посети някой mind room в София, защото обикновено това създава доста автентичен вид на стаята, което помага на участниците наистина да се пренесат в друго време и на друго място. Най-много обикновено се впечатляват хората в стаи, които са на космическа тематика, тъй като при тях най-често ефектът е невероятно успешен и буквално едно посещение в такава стая на загадките може да накара човек да забрави за реалността.

 

С колко хора мога да участвам?

 

Хубаво е ако сте намислили да посетите някой ескейп рум да вземете още поне един човек с вас. Като цяло посещението на подобна пъзел стая без компания не е това, което би било ако отидете с придружители. Те от своя страна мога да са един или повече хора, като повечето ескейп рум позволяват участие до 6 човека. И все пак не се стеснявайте да попитате дали вашия ескейп рум няма да пусне повече хора. Във всеки случай, добре е да уведомите работещите там с колко хора смятате да участвате, макар че винаги е възможно да включите и още някой.

 

Мога ли да изляза от ескейп рум-а ако искам?

 

Ако имате спешна нужда да излезете от стаята винаги можете да го направите, но ако е безпричинно, обикновено играта се прекратява, защото не се позволява да напускате съответната mindroom, освен ако разбира се не ви е наложително.

 

Как да се запиша за участие?

 

Обикновено за участие в mindroom (както още наричат стаите със загадки) можете да се запишете онлайн, но също бихте могли да го направите като се обадите по телефона или посетите на място съответната стая.