Vinetki.bg - сайт за продажба на електронни винетки онлайнСъс започването на 2019-та година, заплащането за възможността да се ползва националната пътна мрежа ще става по нов начин. Винетките ще бъдат заменени с електронни такива, а промяната е свързана с дигитализацията и модернизацията на обществото.

 

Следващата стъпка ще бъде въвеждането на новата система за тол таксуване, което ще може да се извършва посредством платформата TollPass.bg.

 

Каква е целта на промяната

 

Компютрите и мобилните телефони започват да играят все по-голяма роля в живота на съвременния човек. С цел да се постигне максимално удобство и облекчаване на нашето ежедневие, правителствата на всички европейски страни, в това число и на България, полагат големи усилия в посока на това все повече услуги да могат да се ползват чрез нашите мобилни устройства.

 

Електронните винетки са част от това да се постигне максимално удобство и по замисъл напомнят на закупуването в някои страни на билети за градския транспорт по телефона или заплащането със смс за ползването на паркомясто.

 

Какво става ако вече имате закупена обикновена винетка

 

Закупените и залепени на стъклото на автомобила стикери, чието действие обхваща и част от 2019-та година, са валидни до изтичането на техния срок. Въпреки това, закупилите ги имат възможност да ги конвертират в електронна винетка онлайн, като това става съвсем лесно.

 

Как закупуването онлайн спестява време

 

Закупуването на винетка онлайн спестява време на потребителите с това, че отпада необходимостта да се отбивате до бензиностанции и други обекти, на които се предлагат въпросните стикери.

 

Това може да стане чрез мобилното устройство, като дори винетният стикер може да бъде закупен докато вече сте зад волана и сте на път. Разбира се, не е препоръчително да шофирате и правите това в един и същ момент, като за целта е най-правилно да отбиете на позволено за целта място или да помолите ваш спътник в колата да закупи стикера вместо вас.

 

Какви видове винетки се предлагат

 

Както можете да видите във Vinetki.bg, на разположение на потребителите са налични няколко различни вида стикери, като всеки сам трябва да прецени кой вариант е най-подходящ за него и за графика му на пътуване.

 

Най-краткотрайни във времето са дневните винетки, които идват и по-скъпи като цена за единично пътуване. Следват ги "уикенд" стикерите, които са създадени основно за хора, които пътуват до планината, до Черноморието или при роднини за почивните дни.

 

Седмичните заемат междинно положение и след тях се подреждат дългосрочните решения, като например месечни, тримесечни и годишни (най-изгодни като цена за единично пътуване).