Гумите са поставени под огромно напрежение, когато колата се движи. Затова, редовно проверявайте протектора за необичайно износване, изтриване или забити гвоздеи или камъни. Оглеждайте страничните стени за прорези, пукнатини, износване или издутини.

Има само четири относително малки участъка на протектора на гумата, които са в контакт с пътната настилка. Те носят общото тегло на автомобила и предават на пътя силата, която задвижва и ускорява превозното средство, преминавайки през множество промени на повърхността и наклона на пътя. Освен това предават силите, генерирани от спирането и завиването на автомобила.

Тъй като гумите са в постоянен контакт с повърхности, които често са абразивни, повредени и дори разбити, те са по-податливи на износване и физически увреждания, отколкото всеки друг автомобилен компонент.

От съображения за безопасност специалистите в продажбата на гуми препоръчват редовно да проверявате и гумите и джантите си. Правете го най-малко веднъж на две седмици, а също и винаги, преди да тръгнете на дълъг път. Неправилно износените или повредени гуми са незаконни и потенциално смъртоносни. Те могат да ви костват шофьорската книжка или дори живота.

 

Можете да инспектирате гумите и джантите, докато са монтирани на автомобила, но за внимателно разглеждане на вътрешните стени, трябва да се свалят веднъж годишно.

 

Проверка на грайферите и страничните стени на гумите

Грайферът е нормалното място, по което да започнете да търсите повреда на гумите. Внимателно проверявайте по цялата обиколка за ненормално износване и дефекти в шарката.

Неправилното разширяване на каналите или пространствата между блоковете на протектора обикновено означава, че гумите са остарели. Ако откриете поредица от пукнатини, сменете гумата - въпреки че все още може да има 1-3 мм протектор.

Обърнете специално внимание за наличието на забити фрагменти като остри камъни или гвоздеи, които са обичайната причина за пукането на гуми и могат да причинят вътрешни повреди. Те могат да бъдат отстранени, но все пак да оставят пункция на гумата. Проверявайте налягането редовно и ако то не е добро, отидете в сервиз за ремонт на гуми, за да получите необходимата помощ.

Погледнете и за претривания в протектора, получени от евентуално аварийно спиране.

Прекомерното или неравномерно износване на протектора, са предупредителни знаци, които никога не трябва да се пренебрегват. Те биха могли да бъдат резултат от по-фундаментални проблеми, свързани с окачването например, и могат да доведат до повреда при движение с висока скорост.

Издутите странични стени са признаци за увреждане на корпуса на гумите. При такова положение, гумите са опасни. Понякога този вид щети не са видими, така че ако имате подозрения (например след удар в бордюра), но не можете да видите каквито и да било външни доказателства, помолете професионален монтьор да извади ударената гума и да я разгледа.

Често вътрешните повреди не се виждат, преди да станат очевидни и от външната страна на гумата. Тогава вече тя не може да бъде ремонтирана безопасно и трябва да се подмени с нова.

 

Проверка на дълбочината на протектора

Ако измервате дълбочината на протектора с монета, тя трябва да е над 1 мм, иначе гумите са опасни и незаконни. Нормалната дълбочина трябва да е най-малко 1,5 мм - 2 мм, за да се осигури безопасността. На практика е целесъобразно гумите да бъдат сменени при достигане на дълбочина на протектора от 2 мм.

Веднага щом гумите започнат да показват признаци на износване, правете чести проверки. Дори и с нови гуми, редовните инспекции могат също да разкрият необичайни модели на износване, които сочат към други проблеми.

Можете да направите проста проверка на дълбочината на протектора на гумите също и с инструмент като малка отвертка, която има тесен връх, който се вписва в каналите между протекторите. Поставете върха й под прав ъгъл към повърхността на протектора, след което използвайте молив или пръста си, за да маркирате нивото. Измерете маркираната височина с линийка или ролетка.

Проверявайте всички гуми по целия им периметър. Някои гуми са направени с вградени предупредителни маркери за дълбочината на протектора.

 

Размери и маркировки на гумите

Повечето нови гуми са радиални. Всички реномирани нови радиали са маркирани с размери и допустима скорост. Гумите без такова маркиране е най-добре да се избягват.

Обикновено, гумите имат два размера, показващи ширината на гумата и диаметъра на джантата. Размерът може да бъде даден в инчове или милиметри или смес от двете.

Една гума с надпис 6.40-10, например, е широка 6,4 инча, а джанта трябва да е с диаметър 10 инча. Друга, маркирана със 135-355, е широка 135 мм и е подходяща за джанта с диаметър 355 мм. Маркировка 165-15 показва ширина на гумата 165 мм и размер на джантата 15 инча.

Буквите, поставени между размерите, показват скоростите, например 155SR10. За радиални гуми, рейтингите са: SR до 113 км/ч , HR до 130 км/ч и VR над 130 км/ч.

При по-новите гуми има само една вмъкната буква - R за радиална - а буквата за скорост е отделно. Номерът до тях, като 155R10 76 S, е индексът за максималното натоварване на гумите в килограми; 76, например, показва натоварване от 400 кг.

Нископрофилните гуми показват и съотношението на размерите - процентът на дълбочината към ширината. Например, 145/70 SR10 означава, че дълбочината на гумата е 70% от ширината.