Аминокиселините играят ключова роля в синтеза на мускулна маса, каквато е изключително необходима на активни спортисти, боди билдъри и изобщо на хората, които искат да моделират своето тяло, премахвайки мастните натрупвания в проблемните зони. С помощта на подходящите аминокиселини тялото получава един здравословен и естетичен релеф, а мускулите се възстановяват след тежки и изтощителни тренировки. 

 

Аминокиселините варират като разновидности, но основно се делят на две групи – заменими и есенциални. Заменимите аминокиселини са тези, които всеки организъм синтезира сам, т.е. не е необходимо да се привнасят допълнително. За техния синтез са важни правилното хранене и здравословното състояние на отделния организъм. 

 

Тези, които организмът не може да произвежда и съответно трябва да си набави отвън са така наречените "Незаменими" аминокиселини. Наричани още есeнциални, незаменимите аминокиселини участват пряко в синтеза на белтък, който е и основен градивен компонент на мускулната маса. Незамeнимите аминокиселини са 8 на брой, като това са: метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, фенилаланин и валин. 

 

Тези незаменими аминокиселини се съдържат основно в храните с животински произход, но се срещат в усвояема форма и в някои растения, макар че тяхното съдържание там е съвсем недостатъчно, за да отговори на нуждите на един подложен на сериозно физическо натоварване организъм. С помощта на аминокиселините се стимулира белтъчния синтез, без който нито един физиологичен процес в човешкия организъм не би бил възможен. 

 

Аминокиселините участват в изграждането на костната система и мускулната маса. Те са изключително необходими на имунната система, тъй като способстват производството на антитела, с които тялото ни се защитава от вируси и патогенни микроорганизми, както и на хормони и ензими, необходими за нашето съществуване. 

 

Кога е необходимо да се приемат аминокиселини под формата на хранителна добавка?

 

По една или друга причина храната не е пълноценен източник на важни аминокиселини или не може да ги предостави в достатъчно количество. Активно спортуващите най-добре знаят колко е важен белтъчният синтез не само за растежа, но и за възстановяването на мускулната маса след тежки, натоварвания и тренировки, като според редица специалисти ефектът от приема на аминокиселини е в пъти по-висок от приема на протеинови концентрати. 

 

Когато аминокиселините се приемат под формата на хранителна добавка, те биват поднесени на клетките в готова за употреба форма, което гарантира много по-бързото им действие. След като тялото усвои необходимите му аминокиселини, то е способно да произведе над 50 000 различни по състав и свойства белтъчини и над 15 000 ензима. Според специалистите по диетично и спортно хранене аминокиселините трябват да се приемат преди и след тренировка, като се залага не само на техните градивни, но и възстановителни свойства.

 

За допълнителна информация посетете сайта maxslimming.com