BCAA е съкращение от Branched-chain amino acids, което в превод от английски език означава “аминокиселини с разклонена верига”. Въпросната група аминокиселини се състои от три вида аминокиселини, а именно леуцин, изолеуцин и валин, които имат огромно значение в изграждането на протеина, а от там и за човешкото тяло като цяло.

 

Тези три вида BCAA аминокиселини от своя страна са част от онези 8 вида, които формират групата на есенциалните или казано по друг начин незаменими аминокиселини. Самите белтъци от своя страна са изградени от 20 вида аминокиселини.

 

Извън 8-те есенциални, станалите 20 вида аминокиселини могат частично или напълно да бъдат заменени от самия организъм, който може да компенсира напълно или поне в някаква степен нуждата от тях със собствени усилия като си ги произведе сам.

 

При BCAA аминокиселините обаче това не важи. Като част от групата на незаменимите (есенциални), те не могат да бъдат създадени от човешкия организъм, а в същото това време тялото на човека има жизнена нужда от тях. Така единственият начин, който може да ни набави тези BCAA аминокиселини е чрез храната или чрез приемането на хранителни добавки, които ги съдържат.

 

BCAA аминокиселините и хубавото тяло…

 

Ако имате стремеж да оформите атрактивна фигура и да скулптурирате тялото си по здравословен и естетичен начин, BCAA аминокиселините ще имат голяма роля за това.

 

Според някои проучвания в тази област, BCAA аминокиселините оказват много голямо влияние в стопяването на подкожните мазнини и най-вече на така наречената висцерална тъкан, която представлява коремните мазнини.

 

От друга страна, ползите от BCAA мазнините не се изчерпват с това, че ще топите мастна тъкан с по-бърз темп. Няма как да се отрече и това, че при достатъчно добър прием на този тип аминокиселини за тялото ще е по-лесно да оформи мускулатурата по желания начин.

 

BCAA аминокиселините и енергията…

 

Ако тялото ви има на разположение достатъчно BCAA аминокиселини, независимо дали от храната или приети допълнително под формата на хранителни добавки, то много по-лесно и за значително по-кратки срокове от време ще преодолее умората от предишна тренировка или по-динамичен ритъм на живот като цяло и ще ви възвърне необходимите нива на енергия.

 

BCAA аминокиселините и мускулните клетки…

 

BCAA аминокиселините се отразяват доста положително на мускулните клетки като удължават техния живот и намаляват вероятността за загуба на мускулна тъкан по време и след интензивни тренировки. Както може би сте чували, прекомерното трениране може да доведе именно до това, а в основата се крие обикновено стремежът за отслабване. Така ако сте решили да свалите някой и друг излишен килограм, приемът на BCAA аминокиселини с храната или като хранителна добавка ще ви помогне да загубите килограми именно от там, от където желаете, а именно от мастните натрупвания вместо от мускулите.

 

BCAA аминокиселините и влиянието върху здравето на човека…

 

Научни изследвания сочат на там, че приемът на достатъчни количества BCAA аминокиселини може да удължи продължителността на живота. Според учените, това е ефект, който много често може да се постигне и чрез редуциране на калориите и поддържане на килограмите в здравословни норми. Този тип аминокиселини имат положително въздействие върху живота и здравето на сърдечносъдовата система, а според все повече научни открития, може да се намали и риска от поява на някои заболявания от типа на диабет.