Сигурно мнозина от вас са чували факта, че дивите предци на днешните моркови (Daucus carota sativus) вероятно са се появили за първи път на териториите на днешен Афганистан и Иран. Растенията са се култивирали главно заради ароматните си листа и семена, тъй като корените им са били твърди, горчиви и бели. Минават векове на селективно размножаване докато се стигне до увеличаване на съдържанието на захар в корените и до тяхното омекотяване. Чак до 17 век, когато холандски земеделец произвежда познатият ни днес оранжев морков.

 

Днес морковите имат универсално кулинарно приложение, а вековете, които са били необходими за тяхното култивиране са довели до появата на различни видове с различна форма и цвят. За да откриете кой е вашият любим сорт моркови е необходимо малко да експериментирате, но трябва да знаете, че всеки от тях си има своите отличителни качества.

 

Съвременните видове моркови се класифицират в 4 основни групи: Императорски, Шантане, Нантски и Денвър.

 

Императорският вид моркови са най-често срещаните в супермаркетите, те са дълги с остър връх. Една от причините, поради които се отглеждат за масовия пазар е, че могат да бъдат прибирани с машина.

Шантане са по-къси и доста по-широки от императорските, като отдолу завършват с тъп връх. Тези моркови са идеални за преработка и са богати на сок. Малките кубчета от нарязани моркови, в замразените храни също са от този вид.

Денвър са вид моркови със заоблена конична форма и с остър връх. Те се появяват за пръв път в Денавър, Масачузетс през 1871 година и от там получават и името си.

Нантските моркови са с цилиндрична форма, с гладка повърхност, много сочни, плътни и вкусни и са предпочитан вид за отглеждане в домашната градина.

  •  

Но какъвто и да е видът им те имат някои общи характеристики. 
Морковите са двугодишни растения, затова през първата година те използват листата си да съберат енергия от слънцето и да построят своя голям корен. Това е мястото, където те съхраняват своята енергия за зимата. На следващата пролет те използват тази енергия да разцъфтят със снежнобели цветове. Когато времето стане студено през първата година на растежа им морковите превръщат нишестето в корените си в захари и така те стават сладки.

 

Всички моркови могат да бъдат събирани и незрели като бейби морковчета, които са много по-нежни, хрупкави и сладки, но също така могат да бъдат оставени да достигнат пълния си размер, форма и цвят. Всички моркови са с богато съдържание на бета-каротин, който организмът ни преобразува във витамин А, когато ги консумираме. Липсата на този витамин в нашия организъм довежда до влошаване на зрението ни и за това се смята, че консумирането на моркови води до неговото подобрение. Те са богати също на витамини В6, С и В3. 
Вертикалната форма на растението позволява то да бъде отглеждано доста на гъсто в малки пространства. Това означава, че в една малка зеленчукова градина може да произведете много повече от този зеленчук, отколкото например от маруля или краставици.

 

Семената им могат да бъдат засети от началото на пролетта до края на лятото и така да си осигурите целогодишна реколта от зеленчука. Затова морковите представляват основна част от всяка зеленчукова градина.

 

Преди да преминете към засяване обаче е важно да се снабдите с качествени сортови семена на моркови от агроаптека Иван Чавдаров, за да бъдете сигурни, че реколтата ви ще бъде добра. Освен това е важно, когато засявате сменената те да са на плитко и да се поддържа голяма влажност докато покълнат. Имайте предвид, че този процес отнема най-малко три седмици, което може да се окаже голямо предизвикателство, особено в по-горещо време, когато повърхността на почвата изсъхва много бързо. Затова ви предлагаме да използвате малък трик, като напоите дълбоко почвата, в която сте решили да ги посеете, за да бъде мястото по-дълго влажно, а след това да ги поливате редовно или да използвате други средства, за да намалите изпарението на влагата.

Някои земеделци използват леко покритие за редовете, в които са посели семената на морковите и така запазват влагата в почвата, а също така и ги предпазват от вредители.

 

Ако покриете лехите с морковите вие ще ги спасите от насекомите, но няма да можете да ги предпазите от червеите, за които тези зеленчуци са особено привлекателни. За да се отървете от тях направете им примамка с парчета от моркови, които да заровите около мястото, на което сте предвидили да посеете семената. Запомнете го и след известно време ги извадете, заедно с червеите хванали се във вашия импровизиран капан, така ще си гарантирате, че на мястото, където решите да посеете семената няма да им натрапници.

 

Внимателно подходете към направата на лехите за семената на морковите, уверете се, че почвата е рохкава и в нея няма камъни и големи буци от пръст. Ако им осигурите добър дом, те ще растат бързо и ще се превърнат в красиви моркови.

 

Избягвайте използването на азотни изкуствени торове и естествени торове, които не са били компосирани повече от една година, за да не се окажете накрая с растения с големи листа, а с малки коренчета.