Грануломът на зъба е изключително разпространен проблем, който в даден момент от живота засяга над 90% от хората. Всъщност, малцината, които никога не са имали подобно оплакване, могат да се нарекат късметлии!

 

Най-често, причините за появата на този проблем са кариес, който е довел до възпаление на пулпата и корена или пък външна травма, която е останала нелекувана.

 

Специалистите са единодушни, че появата на гранулом на зъба без това да е провокирано от предишен фактор и проблеми със зъба е нещо изключително малко вероятно като цяло.

 

Какви са симптомите

Проблемът със грануломите на зъба тръгват от там, че много често няма никакви симптоми или ако има, те не винаги са очевидни и лесно могат да останат незабелязани.

Гранулом на зъба

 

В един момент, когато се появи клинична картина, тя обикновено е много “остра” и тогава на практика засегнатият не може да изтърпи без лечение. Най-типичните симптоми при изостряне на проблема са следните: 

 

  • Силен зъбобол, който се изостря на вълни. На моменти леко отслабва, в следващия момент болката тава нетърпима.
  • Болка при прием на топли напитки и храни. Тази термична чувствителност е един от най-неприятните симптоми и остава дори и след премахване на термичната стимулация.
  • Наблюдава се подуване, което се разпространява във венците около засегнатия зъб. На пръв поглед не може да се определи с точност къде е.
  • Поява на флюс. Това е гнойно топче с размерите на бобено зърно, което се появява на венеца при непредприемане на мерки за лечение. То понякога се пука и от него изтича гной.
  •  

Профилактиката е най-доброто лечение 

Профилактиката на зъбите е най-доброто лечение, тъй като дава възможност потенциални проблеми да бъдат уловени още в зародиш. Понякога при рутинните прегледи зъболекарят може да открие сигнали за потенциални рискове от поява на гранулом.

 

Това може да ви спести много болки и неудобства в бъдеще. Обикновено, лечението на гранулома в начален етап е сравнително елементарна процедура, която може да премине с едно посещение на зъболекарския кабинет (вижте в Churlinov.bg).

 

Също така, в начален етап грануломът не е толкова агресивен и рискът да загубите зъб е значително по-малък. Понякога дори не се налага и поставяне на коронка, тъй като се прави съвсем малка дупчица, която лесно може да се запуши.