Едва ли има човек, който да не обича краставички. Ядем ги на салата или таратор, консервира ме ги като кисели за зимата. Някои сортове са по-сладки, други имат по-мек вкус и са по-ароматни, но независимо от това, семената им се сеят на дълбочина от около 2 см. Разлика има, обаче в това дали ще ги отглеждате на открито или в саксия, тогава те трябва да се посеят на различно разстояние и изискват специфични грижи.

 

Засяване на открито на семената на краставиците

Ако сте решили да засявате семената за краставиците директно на открито, то тогава е добре да изчакате почвата да се затопли през пролетта. Но преди това трябва да се снабдите с качествени сортови семена на краставици от агроаптека Иван Чавдаров. След това е важно да знаете, че семената обикновено покълват приблизително за около 10 дни, когато температурата на въздуха е около 21°С. Вие може безопасно да засеете семената  на открито около 3-4 седмици след последната дата на замръзване за вашия район.

Ако решите да ги засеете директно в градината направете хълмчета на разстояние 10см-15см едно от друго и в тях поставете от 6 до 8 семена от краставичките. След като растенията поникнат отрежете трите най-слаби от тях на нивото на почвата.

 

Засяване на семената от краставици за разсад

Можете да посеете сортовите семена от краставиците на закрито, за да получите от тях разсад. Направете го от 4 до 6 седмици преди последния пролетен мраз за вашия район. Посейте ги в почвата на избрания от вас съд на дълбочина около 2 см. Използвайте биоразградими (торфени) саксийки, за да може заедно с тях директно да поставите разсада в почвата на открито, като се уверите, че саксийката е под почвената линия. Направете го 2 седмици след последната дата на замръзване за вашия район.

За да се радвате на добра реколта дръжте почвата влажна, а веднъж месечно към нея добавяйте компост.

 

Отглеждане на краставици в саксии

Отглеждането на краставиците в саксии е добра алтернатива, ако не разполагате с достатъчно пространство или искате да си направите зеленчукова градина на вашия балкон. За да получите добра реколта от тях ви е необходимо пространство и решетка, на която да се закрепват растенията. Вземете саксия с диаметър и дълбочина около 25 см и я напълнете с пръст. Посейте от 3 до 5 семена директно по средата ѝ на дълбочина 2 см. След като растенията се появят оставете само две от тях, а останалите отрежете на нивото на почвата. Когато те достигнат височина около 20 см отрежете това от тях, което е по-слабо отново на нивото на почвата, за да остане само едно в саксията.

 

Защита на семената и разсада от краставици

Защитата на семената и разсада е много важна стъпка и тя ще ви гарантира, че растенията ще растат и ще се развиват правилно. 
Семената посети в саксия се нуждаят от постоянна влага, температура около 20 °С и много слънчева светлина. Затова когато ги посявате в градината или в саксията изберете слънчево място, на което те ще получават слънчева светлина от 6 до 8 часа дневно.