Косопадът е един много често срещан и неприятен проблем за всяка жена и всеки мъж. Да, нормално е всеки човек да губи по около 100 косъма на ден, но по-обилното окапване на косата вече е притеснително и е необходимо да му се обърне сериозно внимание и то навреме. Причините за появата на косопада са различни и се влияят от много фактори като храната, която ядем, околната среда, стреса, хормоналния дисбаланс, генетична обремененост, различни видове инфекции или недостиг на някои витамини и минерали в организма ни.

Един от многото видове косопад е сезонният и по-точно есенният, който се проявява много по-често от останалите. В днешната статия ще разгледаме какви са причините за появата му и как можем да се справим с него.

Есенният косопад обикновено е временно явление, което не трябва да ни тревожи излишно. Представете си листата на дърветата през есента, те окапват, но на тяхно място през пролетта израстват нови, зелени и здрави листа. Или си представете кучето, което периодично през годината сменя козината си. Както при тях така и при нас се проявява този кръговрат, изтощената и слаба коса опада, за да израсне нова, здрава и жизнена. 

Причините за есенния косопад са различни, но най-често те са последствие от изминалото лято. Прекомерното излагане на слънце и солената вода, когато сме на море изтощават косата ни и тя става по- крехка и лесно се къса. Състоянието на косата е много показателно и за нашето здраве. Със застудяване на времето ние ставаме по-податливи на настинки и инфекции, отколкото през лятото, когато е топло. И тъй като клетките на косата са сред най-бързо възпроизвеждащите се, тя е първото нещо, което страда и на което нашето здравословно състояние оказва влияние.

За наше щастие, а и успокоение, днес има много и различни природни и био продукти, с които можем да подхраним косата си, за да се преборим с есенния косопад и тя отново да бъде здрава и бляскава.  Едни от тях са етеричните масла, които имат свойството да подхранват косата от корена, да успокояват раздразнения скалп и да предотвратяват накъсването на косъма. Днес ще ви представим 3 от тях.

Арганово масло

Аргановото масло се извлича от плодовете на дърво, което расте в Югозападната част на Мароко. Наричат го „Дърво на живота“, а течността от плодовете му „Течното злато на пустинята“. Аргановото масло се използва от мароканските жени вече стотици години. То има лек и специфичен аромат с тонове на орехи и подправки. Маслото от арган има свойството да намалява сухотата на скалпа и да подхранва космените фоликули. Високото съдържание на витамин Е в него пречи на косъма да се разцепва, прави го по-еластичен и му помага да расте по-бързо. С негова помощ косата е добре хидратирана, запазва влажността си по-дълго и е предпазена от ултравиолетовите лъчи.

Бадемово масло

Бадемовото масло е много известно със свойството си да подхранва корените на косата и да стимулира растежа й, а освен това то засилва блясъка, еластичността и гъвкавостта на косата. Това масло не дразни и не предизвиква алергични реакции и е едно от маслата най-близко по състав до човешката кожа. Как може да ви помогне бадемовото масло в борбата с косопада? Необходимо е само леко да затоплите 1-2 супени лъжици от маслото и с масажни движения да го нанесете на скалпа си вечер, преди лягане. Ако имате проблем с цъфтящите краища то можете да нанесете от това масло само на връхчетата на косата си преди да я измиете, но не по-често от 2 пъти в седмицата.

Масло от жожоба

Ако трябва да назовем едно масло, което се грижи за косата, без да има каквито и да било негативни последици, то това е маслото от жожоба. Още индианците са открили невероятните му свойства, а в древен Египет то се е доказало като чудодеен еликсир за цариците. Маслото е със златист цвят и по състав се доближава най-много до човешкия серум, което представлява естественото омазняване по кожата на косата. Маслото от жожоба помага при суха, слаба и начупена коса, предпазва я от пърхот, косопад и цъфнали краища. маслото не прониква в косъма в дълбочина, но има терапевтично действие върху скалпа.

Косата ни може да започне да пада по различни причини, но които и да са те етеричните масла са тези, които ще ни помогнат да се справим с този проблем, защото са се доказали като едни от най-добрите природни лекарства.