Продължение на "Мобинг - психо терор на работното място".

 

Ако усетите, че сте жертва на мобинг най–добре е да реагирате веднага. Колкото по–бързо вземете мерки, толкова по–големи са шансовете ви да се защитите успешно. В никакъв случая не отлагайте!

Следващите 6 стъпки ще ви помогнат значително в тази нелека задача.

 

1. Изправете се лице в лице с конфликта – Не отбягвайте проблема, не се страхувайте, а атакувайте директно конфликта. Настойчиво търсете отговор на въпроси, като „Къде е проблема?” и „Как може да се отстрани?”. Търсете комуникация с целия екип, изслушайте и тяхната гледна точка, постарайте се да намерите компромисно решение. В случай, че колегите ви отбягват темата и умишлено отказват да изясните проблема може да се обърнете към ръководството или да включите неутрален събеседник, който да играе ролята на арбитър.  

 

2. Изразете ясно мнението си и поставете граници – Ако почувствате, че колегите ви се държат зле с вас и несправедливо ви тормозят, изразете ясно несъгласието си и заявете, че ако това се повтори ще има последствия – напр. оплакване пред ръководството на фирмата. Поставете граници още в самото начало – често хората се отнасят зле с нас, защото самите ние сме го позволили, като не сме определили ясно границите на допустимото и търпимостта си.

 

3. Намерете си съюзници – Не чакайте някой да ви съжали и да ви „подаде ръка”. Съвсем целенасочено търсете подкрепа и съюзници. Споделете проблема с колеги, на които имате доверие и ги привлечете на своя страна. Численото преимущество неизменно ще наклони везните във ваша полза.

 

4. Споделете проблема със семейството и приятелите си – Не се притеснявайте да споделите проблема с хората от вашето обкръжение извън службата. Говорете открито пред семейство и приятели – тези хора се явяват странични наблюдатели, които биха могли да ви дадат обективно мнение и полезни съвети относно решаване на проблема. Подкрепата, която ще ви окажат чисто психологически също не е за подценяване.

 

5. Не показвайте емоции – Мобърите изпитват удоволствие от това да тормозят някого и да го унижават. Колкото по–депресиран/а, тъжен/а, потиснат/а изглеждате, толкова повече ще ги подтикнете да продължават и дори да увеличат тормоза. Колкото и да е трудно се постарайте да изглеждате неутрален/а. С времето и виждайки, че не се поддавате на провокациите им мобърите ще загубят интерес.

 

6. Ако е необходимо потърсете помощ от психолог или се включете в група за взаимопомощ – Няма нищо срамно в това. Tрябва да знаете, че проблема е сериозен и не бива да се подценява. Професионалната помощ е необходима, когато индивида не успява да се справи сам със системния тормоз.

 

Мобинга е пряко нарушение на човешките права, което за съжаление трудно се доказва. Най–лесния начин е да намерите свидетел, който да потвърди вашите твърдения. Освен това добра идея е да документирате всичко, което ви се случва и да си осигурите доказателства за тормоза – например пазете имейли, писмени свидетелства, записвайте разговори, правете снимки или каквото ви хрумне в конкретната ситуация, за да може да докажете, че действително сте жертва на мобинг пред ръководството.