Пародонтитът е дентално заболяване, причинено от бактерии, които засягат венците и костта.

Причините за появата му могат да бъдат:

- наследствени /при 30 % от пациентите/;

- лоша орална хигиена;

- неправилно четкане на зъбите;

- тютюнопушене и лоша диета;

- лоша захапка, криви зъби;

- хормонални промени в организма, например при бременност;

- прием на лекарства;

- стрес, преумора, слаб имунитет;

- хронични заболявания;

- възпаления - диабет.

Заболяването засяга както по-възрастни хора, така и млади и подрастващи. Тъй като се дължи на бактерии, които се намират в слюнката, то може да се предава на членове от семейството чрез приборите за хранене, целувка или използване на една и съща четка за зъби.

Ето защо, ако имате опасения от това, че страдате от пародонтит е необходимо да посетите зъболекар не само вие, но и вашият партньор. До скоро се считаше, че заболяването е напълно нелечимо и води до загуба на зъби, но съвременните клиники предоставят на своите пациенти навременна грижа и професионално лазерно лечение на пародонтоза цени, в резултат на което те запазват своята усмивка.

Кои са симптомите на пародонтита?

Лош дъх, подути и възпалени венци, поява на разстояние между зъбите, натрупване на плака и зъбен камък, кървене на венците, отдръпване на венците, разклатени зъби, гной между зъбите и венците. Голяма част от хората пренебрегват кървенето на венците, но при всички положения, подобен симптом трябва да бъде повод за тревога и знак, че нещо не е наред.

Посещението при дентален лекар, и по-точно при специалист пародонтолог, е задължително, за да се извърши преглед, почистване на зъбите и да се назначи лечение.

Какво представлява лечението на пародонтита?

Лечението на пародонталните заболявания е комплексно.

В някои случаи може да ви бъде изписан антибиотик, който ще спре възпалението на венците и ще унищожи бактериите. За съжаление, скоро след приема му е възможно отново да изпитате симптомите на пародонталната болест, особено ако не вземете и други мерки за по-ефективна орална хигиена, редовно почистване на зъбния камък и спиране на вредните навици като пушене.

Тъй като става въпрос за доста сериозна инфекция, навременното лечение е изключително важно. Ако пародонталната болест остане нелекувана, това води до загуба на зъби, усложнения на общи и хронични заболявания, риск от преждевременно раждане, инфаркт, инсулт, диабет. Именно стоматологът може да установи вашето състояние и да ви назначи най-подходящото и ефективно лечение.

В случай, че се налага, ще ви бъде извършена хирургическа интервенция, при която част от отдръпналия се венец се изтегля, за да покрие и предпази зъба.

Съвременните дентални клиники работят на принципа на това да осъществят максимално добра грижа и лечение, съпроводено с минимална болка за пациента. Със следене на съвременните новости в денталната медицина и новите методи в областта на пародонтологията, надеждните клиники целят да прилагат най-актуалните методи, които водят до по-леки интервенции и по-добър резултат.

Не по-малко важна цел е да се постигне максимално естествен вид на усмивката на пациента. Профилактиката и почистването на зъбен камък на всеки 6 месеца е от изключително значение за това в каква посока ще върви заболяването.

При прегледите ще получите съвети за това:

- как да почиствате правилно зъбите си

- какви четки и пасти за зъби да използвате

- как да почиствате междузъбното пространство

- каква вода за уста да използвате

За отлична орална хигиена и здрави зъби и венци се препоръчва също използването на дентални конци за почистване на зъбите. С тяхна помощ, вие достигате и до най-малките пространства и ги почиствате ефективно.

 

Вашият дентален лекар знае от какво имат нужда зъбите и венците ви, как да предотвратите стоматологични проблеми и как да живеете, ако имате пародонтална болест. Попитайте го за всичко, свързано със здравето на вашите зъби и не се лишавайте от красотата на усмивката си и удоволствието да общувате свободно с хората около вас.