Повечето от зеленчуковите растения изискват пълна слънчева светлина, за да цъфтят и произвеждат плодове, но ако вашата градина не е огряна достатъчно от слънчевите лъчи, то по-добре е внимателно да подберете сортовите семена на зеленчуците, които ще засадите в нея. Трябва да знаете, че листните зеленчуци и кореноплодните са тези, които са любители на сянката, за разлика от патладжана, чушките, доматите и тиквата.

Маруля

Марулята е едногодишен зеленчук, който расте добре на пълна слънчева светлина, но също така харесва и частичната сянка. Посадете растенията на 15 см едно от друго, добавете компост или оборски тор към почвата, това ще накара марулята да расте по-бързо. Добре е нивата на рН в почвата да са между 6,2 и 6,8. Редовно поливайте растенията и наторявайте с азотен тор. Листата на марулята ще узреят след 45 до 55 дни.

Репички

Репичките са бързорастящи цветни зеленчуци, те растат добре на частична сянка, но имат по-мек вкус, ако се отглеждат на слънце. Използвайте тези пикантни, рубиненочервени скъпоценни камъни в салати, бисквити или като гарнитура. Засадете сортовите семена в добре дренирана почва с нива на pH между 6,0 и 7,0, веднага щом почвата стане достатъчно мека, те предпочитат да бъдат засети през пролетта или през есента. Репичките ще бъдат готови приблизително от 25 до 35 дни.

Кореноплодни зеленчуци

Кореноплодните зеленчуци като ряпа, моркови, картофи, пащърнак и цвекло изискват минимум половин ден на слънчева светлина. Ако градината ви е добре огряна от слънцето през половината от деня ще може да отгледате богата реколта от кореноплодни зеленчуци. За засаждането им изберете качествени сортови семена от агроаптека Иван Чавдаров, след това изберете добре дрениран участък от градината ви, като имайте предвид, че тези растения растат най-добре в дълбока и рохкава почва. Кореноплодните зеленчуци не обичат кисела среда, за това проверете нивата на рН на почвата и ако е необходимо добавете вар или тор в нея.

Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле и карфиол растат добре на частична сянка. Те виреят отлично в дренирана почва с нива на рН между 6 и 6,5. Когато ги засаждате добавете компост или оборски тор към почвената смес заедно с градинския тор, за да сте сигурни, че растенията ще получат всички необходими им хранителни вещества..