Има народна мъдрост, която гласи „Трай бабо за хубост”. И наистина голяма част от жените абсолютно доброволно и се подчиняват поради огромното си желание да са „в крак с модата”. Всички сме наясно, че привилегията да си съвременен и актуален по начина, по който изглеждаш си има своята цена. Често пренебрегваме собственото си удобство, комфорт и дори здраве в името на това да изглеждаме добре. Но нека бъдем разумни! Най–малкото, което можем да направим е да се запознаем със съветите на специалистите по темата.

 

Голямата чанта – От известно време огромните чанти са абсолютен хит и като че ли скоро няма да слязат от „гребена на вълната”. Наистина предимство е, че събират доста вещи, но в същото време това е и техния недостатък – неизбежно стават доста тежки, а това прави ежедневното им носене непрепоръчително. Възможно е да причинят болки в гръбнака, ръката, рамото, гърба и шията. Тежката чанта „дърпа” противоположното рамо и прилежащите му мускули към шията. Съществува реален риск от притискане на нерв, което води до болки в горната част на ръката до дланта. Освен това постоянното носене на солидна чанта на рамо може да предизвика изключително неприятната сколиоза (изкривяване на гръбната). По принцип най–доброто решение е носенето на раници, при които тежестта е разпределена равномерно, но сме наясно, че това не винаги е подходящо. Ето защо специалистите съветват поне да се постараем чантата ни да не е много тежка, като я пълним само наполовина. Според тях теглото на този любим женски аксесоар не бива да надвишава 10% от собствените ни килограми. Не бива да забравяме и често да сменяме рамото или ръката, на която носим своята чанта.

 

Тесните джинси – Тесните джинси са безспорно секси, което ги прави предпочитани от много дами. Но според специалистите носенето на прекалено тесни дънки, освен че е неудобно, може да се окаже и доста нездравословно. Изключително неблагоприятна е комбинацията им с високи токчета – може да доведе дори до увреждане на бедрения нерв. Лекарите предупреждават още и че прекомерното носене на плътно прилепнали по крака джинси може да предизвика неприятен сърбеж по кожата на бедрата или дори изтръпване на краката. Има случаи, при които ежедневното носене на много тесни панталони е предизвикало загуба на чувствителност в областта на бедрата. Съветът на специалистите е да избираме модели от по–меки тъкани (най–добре памук) комбинирани със стреч за еластичност.

 

Прашките – Този тип бельо е много популярно у нас. Разбира се има си своите привърженици и своите противници. От доста време лекарите предупреждават, че носенето на прашки може да предизвика инфекции. Материите, от които се изработва това бельо обикновено са изкуствени, като найлон, полиестер и прочие. Така се затруднява проветряването в тази част на тялото и се превръща в идеална среда за развитието на гъбички. Освен това най-често прашките се перат на по-ниска температура, при която е невъзможно да се унищожат болестотворните бактерии. Честото носенето на синтетично бельо може да причини развитието на микоза, възпаления на гениталите, неприятно и болезнено протриване на кожата, възможно е да се появят дори болка и упорит сърбеж. Все пак ако прашките са ви любимото бельо винаги избирайте модели от памук.

 

Тънките високи токчета -  Високите токчета предизвикват болки и подуване в краката – това го знае почти всяка жена от личен опит. Но не винаги си даваме сметка, че болките във врата също може да са резултат от прекомерното носене на високи обувки. За да запазим равновесие, неволно заемаме поза с изнесен напред таз. А когато единия край на гръбнака не се намира в естественото си положение, другият край – този в областта на шията – трябва да се напасне. За това по време на ходене с високи токчета, вратът и бедрата се изпъват напред, което създава голямо напрежение за мускулите. Допълнителен ефект от честото носене на секси обувки е деформирането на стъпалата. Съветът на специалистите е ако държим на високите обувки, поне да избираме такива със заоблени носове, тъй като заострените обувки водят до появата и на мазоли. За ежедневието най–добре е да изберем ток не по–висок от 4 см.