Към Четири неща, от които не трябва да те е срам може да добавим и още четири "ужасни тайни", от които няма защо да те е срам:

 

5. Шумното или прекалено консервативно родителско тяло

Тези мили хорица са те хранили и обличали поне 20 години. Също така най-вероятно са те изучили, плащали са ти квартирата и т.н. Разбира се, че ги обичаш, само да не бяха толкова ... понякога!

От опита на мои приятели знам, че наистина има тежки случаи на родителска консервативност, неподлежаща на лечение. Сещам се поне за три познати, които на зрялата възраст от 30 години не са си позволявали да пушат пред техните. Някои не смеят дори да си признаят, че го правят и се крият като ученици. Не ме разбирай погрешно, разбира се, че е вредно и не поощрявам никого да се трови, напротив! Но все пак не звучи ли необичайно?

АНТИ-СРАМ решения:

Всеки си има неговите малки странности

Не съществува жив човек на този свят без кусури, които да дразнят околните. Ти самата да не би да си перфектна? На бас, че ако ти се налагаше да търпиш чепатостите на другите толкова често, колкото и на твоите близки, и те щяха да те изкарват от нерви. Дори повече. С навиците на вашите поне си свикнала вече да се оправяш.

Обърни го на майтап

Погледни на нещата с чувство за хумор. В странни ситуации това е най-добрият изход за излзиане от положението.

Уважението е винаги на мода

Може да изглежда като клише, но днес нямаше да си на бял свят и да четеш това, ако не бяха родителите ти. Та това е твоята майка и няма никакво значение, че говори високо по мобилния си, докато пътува в градския транспорт!

 

6. "Некултивираните" приятели

Ситуацията е много сходна. Голяма работа, че говорят меко, все пак са от източната част на страната. И какво като не са наясно коя вилица за кое ястие да използват? Има много по-важни неща в живота от това и въпреки че не са на "ти" с изтънчените обноски, пак са ти приятели, нали? Но от предрасъдъци усещаш неприятно трепване под лъжичката, понеже ти се струва, че те излагат пред другите.

АНТИ-СРАМ решения:

Разнообразието прави живота цветен

Ако поставяш прекалено много изисквания за това как да се държат другите, рискуваш да се откъснеш от реалния живот и да се затвориш в твоя измислен свят на претенции. Радвай се на различията, защото те внасят разнообразие. Пък и всеки си е уникален по своему. Ако ще да е с това, че през живота си не е виждал асансьор, който се задвижва с карта.

Префърцунените маниери не са равнозначни на истинска класа и възпитание. Една позната работи в развлекателния бизнес и често и се налага да търка подметки по светски събития. Познава сума ти народ от средите на т.нар. нашенски елит и ежедневно и се налага да общува с известни личности. Само че публичната суета е едно, а истинското готино изкарване - съвсем друго, поне за нея. Най-добре се чувства в компанията на едновремешните си приятелчета от гимназията: "Те може да не са толкова изтънчени, но са много по-истински от разни префърцунени хора или маниаци на тема етикет и обноски."

 

7. Странните ти хранителни навици

Още преди другите да са седнали на масата, ти вече си приключила с яденето? Или точно обратното - винаги последна оставяш вилицата? Умираш си да ядеш шоколад в промишлени количества? Понякога хранителните ти навици карат околните да те гледат накриво, а теб - да се изчервиш от срам.

АНТИ-СРАМ решения:

Това е секси

Малко неща дразнят мъжете повече от жена, която постояно си брои хапките и ежедневно преживя салата от маруля от страх да не качи някое килце. Мъжете не си падат по префърцунени момичета, които се хранят, все едно всеки момент ще се натровят. Нали си чувала, че начинът на ядене е индикация за това какъв е темпераментът ти в леглото? Е, тогава прави си изводите. Никой не казва, че на всяка цена трябва да се омажеш до ушите с кетчуп и майонеза, но и не се притеснявай да похапваш на воля.

По-важно е каква си

Ако другите не те смятат за дебелокожа и арогантна личност, да речем, едва ли чак толкова ще им пречи какво и как ядеш. С други думи, това няма да промени представата им за теб и няма да те злепостави в очите им. Маниерите са просто установени норми на поведение, които при добро желание лесно се научават. От друга страна, те са израз на индивидуалност и показват нагледно черти от характера ти.

 

8. Стриите/целулитът ти

Как да не те хване срам от онези резки или трапчинки, които се вият по тялото ти, след като те заливат снимки на перфектно изглеждащи звезди по бански и всички ти набиват в главата, че трябва да изглеждаш като моделка. С две думи, никакви недостатъци не са позволени!

АНТИ-СРАМ решения:

Не си само ти

Дълбоко се заблуждаваш, ако си мислиш, че ти си единствената на света с подобен недостатък. Дори носителката на Оскар и еталон за секси блондинка Рийз Уидърспун заявява в едно интервю: "Покрита съм със стрии и целулит, но това ни най-малко не ме притеснява." Само така!

Това е просто част от тялото

Не позволявай на подобни дреболии да ти развалят удоволствието от живота. Също както няма хора без недостатъци на характера, няма и такива с напълно съвършена визия. Дори най-големите красавици не харесват всичко по себе си. Само че светът няма да спре да се върти заради това и по-добре се радвай на другите си приемущества.