Така нареченият "малък шум", или тихият шум до 50 dB не предизвиква органични увреждания, но врявата, прекалено силният говор, постоянно включеният телевизор (70 до 80 dB) предизвикват нервност, причина са за лош сън и усещане за умора.

Защита на слуха

Всъщност звуците с ниска интензивност, като от работата на хладилника, климатика и останалите електрически уреди не представляват пряка заплаха за нашия слухов апарат, но оказват влияние на психичното ни здраве, на храненето ни (загуба на апетит или повишен апетит), на нивата на стрес и продължителността на съня (или неговото накъсване).

Целият този шум на съвременния живот, непознат на нашите предци и за който често оставаме с усещането, че не го чуваме, наистина предизвиква чувство на преумора и отпуснатост, липса на енергия и съсредоточеност. Съвременните навици, като слушане на силна музика "от сутрин до вечер" или лягането в леглото с таблета и смартфона, причиняват проблеми в учението, раздразнителност и безсъние, демотивираност и бързо отказване от поставените цели, както и затруднения при решаването на проблемите.

Защита от шума

Предотвратяването на отрицателното въздействие на шума върху човешкото здраве се постига чрез изолация на работното и жизненото пространство, използване на специално проектирани "тапи" за уши в случай на професионално излагане на шум (ковачи, пилоти и др.), както и с профилактични прегледи на изложените на шум работници и служители.

Но докато в промишлените отрасли с високо ниво на шума има специални програми за защита на изложените на влиянието му хора, въпросът е какво да прави човек в ежедневния си живот, подложен на "атака" от постоянния шум на уличното движение, включените радиоапарати и телевизори, звънящи телефони, шум от домакински уреди, врява и викове?

В градските зони, в които през нощта шумът е между 55 и 75 dB, продажбите на транквиланти и сънотворни са три пъти по-високи от тези в по-спокойните градски части. Организмът ни се нуждае от почивка и възстановяване от шума и врявата, с които е замърсена градската среда. Ето защо специалистите с основание съветват да се предпазваме от шума и да използваме защитни тапи за уши.

Потърсете повече информация, поискайте безплатна консултация и тест на слуха във Fonio на адрес:

ул. "Хан Аспарух" 31, София,

бул. "Васил Левски" 97, София,

ул. Фердинандова 32, Бургас,

ул. "Иван Вазов" 42, Пловдив,

ул. "Русе" 15, Варна,

ул. "Марно Поле" 24Г, Велико Търново

както и на телефон: 0800 20 123.